Zaufana firma - 10 lat na rynku
58 728 29 49
Zgłoś się Teraz

Jak powinna odżywiać się osoba po udarze? 5 konkretnych rad

W dzisiejszym artykule zajmiemy się tematem żywienia po udarze. Sprawdzimy jakie produkty powinien spożywać podopieczny po udarze oraz jakie pokarmy powinny zostać stanowczo wyeliminowane z diety. Ponadto pochylimy się nad kwestią dlaczego chory po udarze może być zagrożony złym stanem odżywiania. Dodatkowo zwrócimy uwagę na konsekwencje takiego złego odżywiania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje w tym temacie. Zapraszamy do lektury:

Przy każdej z poniższych rad należy pamiętać, by zawsze stosować się w pierwszej kolejności do zaleceń lekarza, pod opieką którego znajduje się senior lub seniorka.

Zalecane produkty w diecie osoby po udarze

Rozpocznijmy od sprawdzenia jakie produkty są zalecane w diecie podopiecznego po udarze. Istnieje kilka pokarmów, które szczególnie chętnie powinny pojawić się na stole w takiej sytuacji. Zaliczamy do nich m.in.:

  • ryby (ponieważ wpływają na układ sercowo-naczyniowy);
  • chude mięso (cielęcina, drób);
  • ryże, makarony, kasze;
  • warzywa, owoce;
  • oliwa z oliwek, a także nasiona i roślinne oleje.

Dieta uwzględniająca powyższe produkty da nam swego rodzaju zabezpieczenie, że dostarczamy organizmowi po udarze dobrych składników.

Pokarmy, które warto wyeliminować z diety

W kolejnym punkcie należy zastanowić się nad zasadnością istnienia w diecie niektórych pokarmów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie podopiecznego po udarze. Jest to związane z tym, że u pacjentów poudarowych można zaobserwować często podwyższone ciśnienie krwi, a także zwiększony poziom cholesterolu. Należy mieć na udarze, że powyższe dwa czynniki mogą nawet przyczynić się do kolejnego udaru. W takim przypadku warto wyeliminować z diety:

  • przekąski, które są słone, bogate w sód oraz konserwy, żywność typu fast food, a także żywność wysoko przetworzoną;
  • masło, podroby, tłuste mięsa – zawierają one bowiem dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wyeliminowanie z diety powyższych składników lub chociażby zastanowienie się nad ich zasadnością może wpłynąć na zdrowie seniora. Ponadto warto pamiętać, że nierekomendowane są potrawy smażone i ciężkostrawne. Warto ograniczać przy tym ilość dodawanej soli.

Podopieczny po udarze zagrożony

Podopieczny po udarze może być zagrożony i to zagrożony sprawą poważną: złym stanem odżywienia. Stan taki objawia się tym, że osoba starsza ma trudności z codziennym życiem (np. robieniem zakupów) z powodu niedowładów, ma problemy z połykaniem czy samodzielnym funkcjonowaniem (np. posługiwaniem się sztućcami).

Takie funkcjonowanie podopiecznego ogranicza go często do bycia zależnym od opiekuna. Innymi zadaniami, jakie wówczas się pojawiają przed opiekunem, jest m.in. odmowa ze strony seniora przyjmowania posiłków (np. ze względu na odczuwany brak apetytu) lub trudności, jakie pojawiają się przy przełykaniu jedzenia.

Ponadto czynności fizyczne (problemy z odżywianiem się) wpływają na sferę psychiczną osoby po udarze. Przez to negatywnymi konsekwencjami, jakie często obserwuje się w kwestii odżywiania się i funkcjonowania osób po udarze, jest spadek odporności, zaburzenie pracy układu krążenia czy w końcu ogólnego pogorszenia samopoczucia. Istotne jest, by zwracać uwagę na objawy i w miarę możliwości wprowadzić zmiany w diecie.

Dodaj komentarz

[callme]